Kordi, AdamB, sazad,
Panowie serdecznie dziękuje za podpowiedzi i namiary.
Wojti2, koniec czerwca wstępnie.
WAKACJE - WŁOCHY - Riwiera Adriatycka i nie tylko - relacje.
Zwiń
X
-
loru, ja planuję tutaj nocleg http://www.ibis.com/pl/hotel-5107-ib...ty/index.shtml tylko ze dopiero 19.08 wyjeżdżamy. Co do trasy to w zeszłym roku jechaliśmy z Gdyni przez niemcy, przełęcz Brenner i dalej do San Francesco (eurocamp Park Albatros) na Brenner mega korki - po noclegu w Monachium mieliśmy wedlug nawigacji o 15 być na miejscu a byliśmy przed 22. W tym roku jedziemy:
A1, Katowice, Ostrawa, Brno, Wiedeń, Graz, Wenecja, Bolonia, Florencja.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez loru2 - Wawa, Berlin, Lipsk, Norymberga, Monachium, Innsbruck, Werona, Modena, Bolonia, Florencja, Cecina
1890km czas 17h
Którą wybrać ewentualne jakieś inne sugestie ?
Monachium, Norymberga , przecież w DE teraz nie jeździ się tak płynnie i szybko jak kiedyś. Jedź wersją pierwszą i bedzie OK.
Zostaw komentarz:
-
-
"Kilka razy" zdarzyło mi się jechać do Włoch i polecam trasę: Wawa - Brno - Graz - Udine - okolice Wenecji - Florencja - Toskania. Oczywiście bardzo wskazany jest nocleg i to nie za blisko od Polski (najlepiej Austria - np. okolice Grazu). 16 godzin na tą trasę jest mało realne.
Winietki można kupić zwykle na granicy lub na każdej stacji zaraz za lub przed. W Polsce można je oczywiście kupić w Warszawie w PZMot Travel.
Co do stacji to warto zatankować w Polsce pod korek a potem na ostatniej stacji w Austrii (warto zjechać z autostrady) - np. poszukaj IKEA Klagenfurt - obok niej jest całkiem niedroga stacja (chyba JET).
Z McDonaldsami nie jest tak "różowo" po trasie. Generalnie są w Polsce. W Czechach nie widziałem. W Austrii jak już to bardzo lubisz - to polecam stację AGIP i Burger King w Klagenfurcie (przy autostradzie). Ja osobiście polecam obiadek w IKEA Klagenfurt (ceny zbliżone do Polskich - można sprawdzić - www.IKEA.at)
Jedzie się przyjemnie, choć często sa roboty na drogach i policjanci.
[ Dodano: Pią 27 Maj, 16 21:27 ]
P.S. co do hoteli tranzytowych po drodze - polecam np. Oekotel Graz lub IBIS Graz.
Zostaw komentarz:
-
-
Hej podróżnicy
To mój pierwszy wyjazd do Włoch w okolice Piza ( Cecina) wiec stresik jest, ale mam kilka pytań , trasa do Włoch będzie prawdopodobnie jechana na raz, powrotna planowana z noclegiem w okolicach Weneci
- trasa
1 - Wawa, Katowice, Ostrawa, Brno, Wiedeń, Graz, Wenecja, Bolonia, Florencja, Cecina
1650km czas 16h
2 - Wawa, Berlin, Lipsk, Norymberga, Monachium, Innsbruck, Werona, Modena, Bolonia, Florencja, Cecina
1890km czas 17h
Którą wybrać ewentualne jakieś inne sugestie ?
- winiety gdzie w PL można je dostać ? ewentualnie gdzie po drodze je kupić ?
- jakieś polecana na trasie stacje benzynowe ?
- McDonald's to przypuszczam, że po drodze będą
Ktoś ma jakiś polecany hotelik w okolicach Wenecji ? będziemy zwiedzać w drodze powrotnej i pewnie trzeba będzie się przespać .
Jakieś inne polecane hotele/pensjonaty po drodze, gdzie można się zatrzymać na nockę ?
Wszystkie inne sugestie i rady mile widziane.
Zostaw komentarz:
-
-
Na razie nie potrafię tak precyzyjnie jak Paolo ale pierwszy wyjazd 4.07-10.07 Schenna/Merano koło Bolzano.
Zostaw komentarz:
-
-
Jak by co to pisz na PW albo podaj nr tel to zadzwonię i się wypytasz co i jak ... pamietaj zero stresu ... tylko RELAKS
Jak zechcesz to podam Tobie namiar na stację BP lub OMV gdzie będziesz miał paliwo w cenie podobnej jak PL i nie będziesz musiał przepłacać na autostradzie a do tego to fajne miejsce na postój - McDonald itp...
aha ... wracając do PL masz w tunelu przez Zgorzelcem po niemieckiej stronie ukryty fotoradar ... taki pożegnalny "prezent" od Niemców dla Polaków :evil:
No i przestrzegam przed mocnym wciskaniem gazu w Austrii ... tam jest więcej aktywnych fotoradarów niż w PL ! do tego pomiary odcinkowe gdzie po kilku km na zatoczce stoi radiowóz z wpiętym laptopem w "sieć" a usłużny policay zaprasza zwolenników szybkiej jazdy na "pobocze" :twisted: Przekroczenie prędkości o 5 km jest "dozwolone" ale o 6 km NIE - i masz mandat...
Zostaw komentarz:
-
-
PAOLO ESCO, Wielkie Dzięki! Myślę, że skorzystam z Twoich rad
W moim przypadku wyjazd: 08/07 a powrót: 19/07 - to nasz pierwszy raz we Włoszech
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez MarcinK.czy planować jak podpowiada google?
Planuj lepiej przez http://www.viamichelin.pl/web/Mapy-plany - dokładniejsza i precyzyjniejsza, mniejsze przekłamania czasowe.
Trasa od Wrocławia po Zgorzelec wiadomo, duży ruch. Potem od Zgorzelca aż do Norymberi względny spokój ale odcinek Norymberga-Ingolsztad-Monachium to jedna z głównych niemieckich autostrad i ruch tam jest naprawdę duży.
Uważaj, żeby nawigacja nie poprowadziła Ciebie jadąc nad Gardę przez środek Monachium - bo to jedna z "opcji" - musisz kierować się na Salzburg, Włochy i dopiero po minięciu Monachium łapiesz kierunek na Innsbruck ! - tak jak pokazuje google ale musisz tego dopilnować i porównać z nawigacją.
Ja osobiście proponuję na wysokości Hofa kierować się nie na autostradę nr 9 ale na autostradę nr 93 - kierunek Ratyzbona (mijasz zatłoczoną autostradę na Norrymbergę i Ingolstadt). Oczywiście to pocja możesz tak jechać jeżeli chcesz - jak widzisz czasowo i kilometrowo wychodzi na + no i masz mniej stresującą trasę :wink:Załączone pliki
Zostaw komentarz:
-
-
Proszę o opinię bardziej doświadczonych, modyfikować trasę - czy planować jak podpowiada google?
https://www.google.pl/maps/dir/Wroc%C5%82aw/Norymberga,+Niemcy/Moniga+del+Garda,+Prowincja+Brescia,+W%C5%82ochy/@48.2989153,9.2865169,6z/am=t/data=!3m1!4b1!4m20!4m19!1m5!1m1!1s0x470fe9c2d4b58a bf:0xb70956aec205e0f5!2m2!1d17.0385376!2d51.107885 2!1m5!1m1!1s0x479f57aeb5b61cd3:0xdd5daf85a98c21b7! 2m2!1d11.07675!2d49.45203!1m5!1m1!1s0x478193d228b1 7e99:0x25c02283de923cb4!2m2!1d10.5346349!2d45.5266 444!3e0
Zostaw komentarz:
-
-
PAOLO ESCO, w Graz planuję nocleg (będzie jakieś 1200 km od domu) http://www.ibis.com/pl/hotel-5107-ib...ty/index.shtml
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez sazaddla nas jest najlepsza trasa
Zostaw komentarz:
-
-
tak jak patrzę to dla nas jest najlepsza trasa Brno, Wiedeń, Graz, Villach, Udine, Bolonia itd.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez sazadkiedy jedziesz?
Zamieszczone przez sazadBędziesz na spocie w Fojutowie?
Zamieszczone przez sazadmuszę zobaczyć jak to czasowo wygląda
1. trasa Ceske Budejowice-Linz-Knittenfeld-Judenburg-Klagenfurt-Villach: 435km +/- 5,30h - UWAGA: nie omijać płatnego tunelu obok Spital am Pyrn i nie kierować się na "skrót" na Trieben ... przetestowałem swojego czasu i NIE POLECAM ... no chyba że ktoś lubi jeździć nad przepaścią i katować auto pod górę ... :?
2. trasa Ceske Budejowice-Linz-Salzburg-Villach: 413km +/- 4,40h
różnica +- 20 km (żadna) i niby 50 minut ... ale trzeba uwzględnić przejazd przez Salzburg, góry i stanie na przełęczy Sant Michel ... której się nie ominie (no można ale to trasa dla masochistów) ... :szeroki_usmiech
[ Dodano: Wto 26 Kwi, 16 11:55 ]
Zamieszczone przez sazadkiedy jedziesz?
No to mała aktualizacja:
PAOLO ESCO - Camping Europa Cavallino 24.06 -08.07 (4 samochody... tylko 4 bo więcej miejsc wolnych nie było w tym czasie a chętnych było na 8 pojazdów ... :shock: ); - Camping Vigna Sul Mar 20-30.08
sazad - Toskania od 20.08 do 03.09
looker - Camping Baia Verde, Jez. Garda, 17.08 - 27.08.2016r
Ktoś jeszcze? Jak tak to proszę się dopisywać :hmm
Zostaw komentarz:
-
-
PAOLO ESCO, muszę zobaczyc jak to czasowo wygląda, kiedy jedziesz?
[ Dodano: Wto 26 Kwi, 16 11:28 ]
Będziesz na spocie w Fojutowie?
Zostaw komentarz:
-
-
Austria wprowadza policję i wojsko na granicę z Węgrami ( a tacy multi-kulti byli i wyśmiewali się z Orbana :twisted: ) i rozpoczyna wzmożone kontrole graniczne.
Włosi, z wyjątkiem lewactwa, które jest psychicznie tolerancyjne i otwarte na multi-kulti, nie są otwarci na muslimską dzicz i nie będą się patyczkować i bawić w dyplomację ... Mnie osobiście dziwi fakt że przejścia na polskiej zachodniej granicy nie zostały obsadzone ponownie celnikami i policją ... soryyy ale w chwili obecnej największe zagrożenie idzie od Niemiec i mam tutaj na myśli muzułmańską dzicz (bo inaczej tego nie idzie nazwać). Niestety należy się spodziewać że w przeciągu najbliższego okresu coś musi "walnąć" ... i wiadomo już gdzie - Frnacja, Niemcy, państawa beneluxu ... lewacka skandynawia - tam to dopiero jest obłęd!.
Za to Czesi są nawet bardziej nie tolerancyjni wobec muslimów niż Polacy ale to dla nas dobrze :diabelski_usmiech
Wracając do tematu, zmieniłem trochę trasę: Praga-Czeskie Budejowice-Linz-Spital am Pyrn - (płatny tunel Bosruck) - Liezen-Judenburg-Klagenfurt-Villach-Cavallino Treporti-Wenecja. Omijam Salzburg oraz przełęcz Sant Michel - niby dalej jakieś 20km ale: nie wpinam się w ciąg samochodów jadących trasą Niemcy-Austria-Włochy, omijam wysokie góry i jadę "spokojniejszą" trasą gdzie mam więcej miejsc na odpoczynek no i stacje z "normalną" ceną paliwa a nie tą z autostrad ... w chwili obecnej ropa 1L = 0,990 / 1.002 euro , benzyna 1L= 1,23 euro(OMV) więc chyba warto :wink:
Zostaw komentarz:
-
-
PAOLO ESCO, ja w Albatrosie byłem w zeszłym roku i w tym roku też jedziemy na tydzień, drugi to Figline Valdarno, Norcenni Girasole Club bliżej Florencji. Też mi się tak wdaje, że ewentualne zamieszki odbiją się na branży turystycznej, ale już widać, że po zamknięciu szlaku bałkańskiego emigranci szturmują Libię by dostać się do Włoch http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-sw...ka,635169.html
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez sazadchyba wybiorę drogę przez Polskę, Czechy, Austrię w kierunku Wenecji i dalej do Toskanii.
Co do muslimów, to Włosi i Austriacy nie mogą sobie pozwolić na jakiekolwiek zamieszki ... w przeciwnym razie ruch turystyczny w tych krajach natychmiast ustanie a to doprowadzi do załamania u nich rynku świadczącego usługi turystyczne...
Zostaw komentarz:
-
-
Co sądzicie o ostatnich zamieszkach na przełęczy Brenner i ogólnej sytuacji związanej z napływem zwiększonej ilości emigrantów do Włoch w kontekście tegorocznych wakacji? Ja mam rezerwację w eurocamp (2 lokalizacje w Toskani) od 20.08 do 03.09 i z co raz większą obawą patrzę na to co się dzieje. Planowałem jechac z Gdyni przez Niemcy, Austrię i właśnie Brenner, ale chyba wybiorę drogę przez Polskę, Czechy, Austrię w kierunku Wenecji i dalej do Toskanii.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOchyba się nie spotkamy :roll:
Ja startuję w dwóch terminach do Włoch:
- Camping Vigna Sul Mar 20-30.08 http://www.campingvignasulmar.it/en/photo.php
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez lookerCamping Baia Verde
Zamieszczone przez lookerMoże mały spocik "w pół drogi"
Ja startuję w dwóch terminach do Włoch:
- Camping Europa Cavallino 24.06 -08.07 http://www.campingeuropa..../acquapark.html
Jedziemy na 4 auta (potwierdzone)... choć chętnych było tyle, że musiało by jechać 10 samochodów ale kto wie... jak ktoś ma ochotę zabrać się z nami na Camping Vigna Sul Mar w terminie 20-30.08 to mogę jeszcze podać namiary do rezerwacji.
Zamieszczone przez howardczy był ktoś może w okolicach Bibione
Zamieszczone przez howardfajne kwatery
Zostaw komentarz:
-
-
Mam pytanie czy był ktoś może w okolicach Bibone i jest w stanie polecić jakieś fajne kwatery
Zostaw komentarz:
-
-
Nam też się spodobało na kampingach - ale ceny nawet w przedsprzedaży są jakie są - dlatego będziemy spakowani i czekali na okazję gdyż w 2016 wchodzi tylko w grę sierpień
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOWakacje 2016 :!:
Rezerwacje dokonane:
Jeśli ktoś się wybiera do Włoch to proszę dopisać termin i miejsce
- Camping Baia Verde, Jez. Garda, 17.08 - 27.08.2016r., 2 auta (1x OIIRS, 1x Toyota Verso)
Może mały spocik "w pół drogi" "PAOLO ESCO" ? :szeroki_usmiech
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: